I dag er det et krav. Virksomhederne skal tage imod kontanter fra kunderne i tidsrummet fra kl. 6.00 til kl. 22.00. Enkelte forretninger kan dog lukke kassen allerede kl. 20.00, hvis det vurderes, at de har forhøjet risiko for tyveri.

Den regel skal erhvervsministeren komme med et forslag til en revision af i indeværende kalenderår. HORESTA arbejder for, at loven afskaffes, så virksomhederne selv kan vælge, om de ønsker at modtage kontanter.

”Håndtering er kontanter er både omkostningstungt, og det indebærer desuden en risiko for forretningen og personalet i form af tyveri. Vi mener grundlæggende, at det bør være virksomhederne, der beslutter, om de ønsker at modtage denne form for betaling,” fortæller Kaare Friis Petersen, erhvervsjuridisk chef i HORESTA.

Han tilføjer, at betalingsmarkedet har udviklet sig meget de senere år.

”Kortbetaling har vi kendt længe, men mobilbetaling er vundet frem mange steder, og det er efterhånden få, der udelukkende har kontanter som betalingsform. Selvfølgelig risikerer virksomhederne af afskære sig fra denne kundegruppe, men det bør være deres eget valg,” lyder det fra Kaare Friis Petersen.

Han tilføjer desuden, at der er et hygiejneargument, som også spiller ind i forhold til håndtering af kontanter. Særligt her i coronatiden, hvor virksomhederne arbejder med at minimere berøringsflader.

HORESTA mener grundlæggende, at når bankfilialer og kommunernes borgerservice kan være kontantløse, så bør det også være muligt for hoteller og restauranter.

20240521 DSC09919
Erhvervsjuridisk chef
Kaare Friis Petersen

Midlertidig lempelse af kontantreglen

Lovforslaget, der skal gøre det frivilligt for betalingsmodtagere at modtage 1.000-kronesedler som betaling, hvis kontantbetalingen overstiger købesummen med mere end 500 kr., træder snart i kraft.

Log ind