Det kan være en udfordring at navigere i ferielovens regler og sikre, at ferieplanlægningen sker korrekt og rettidigt. Med sommerferien lige om hjørnet er det oplagt at få overblik over de vigtigste forhold, du som arbejdsgiver skal have styr på.

Denne guide giver dig et overblik over reglerne om optjening, afholdelse, forskudsferie, virksomhedslukning og overførsel af ferie – så du og dine medarbejdere er bedst muligt klædt på.

Optjening af ferie
Alle medarbejdere optjener 2,08 dages ferie om måneden, hvilket svarer til 25 feriedage på et ferieår. Ferieåret løber fra 1. september – 31. august, og ferieafholdelsesperioden svarer til ferieåret plus 4 måneder dvs. frem til 31. december.

Overenskomstansatte medarbejdere har herudover, efter optjent anciennitet, ret til fem feriefridage i feriefridagsåret. Feriefridage reguleres ikke af ferieloven.

Afholdelse af ferie
Ferie optjenes løbende, og af de fem uger som optjenes på et ferieår, er de tre uger hovedferie og to uger restferie.

Arbejdsgiverens fastsætter efter drøftelse/forhandling med medarbejderen, hvornår ferien skal holdes. Arbejdsgiveren skal så vidt muligt imødekomme medarbejderens ønsker, særligt for medarbejdere, som ønsker at holde hovedferie i deres børns skolesommerferie. Under hensyntagen til virksomhedens drift kan arbejdsgiveren dog fastsætte, at ferien holdes på et andet tidspunkt.

Advokatfuldmægtig ved HORESTA, Rokhsar Ghafar, tilføjer:

”Arbejdsgivers varsel af hovedferie skal ske med mindst tre måneders varsel og øvrig ferie med mindst en måneds varsel. Ved varsling af ferie skal arbejdsgiver være opmærksom på, at medarbejderen har ret til at holde tre ugers hovedferie sammenhængende i hovedferieperioden fra 1. maj – 30. september.”

Ferie på forskud
Det kan aftales mellem arbejdsgiver og medarbejder, at der afholdes betalt ferie på forskud - dvs. afholdelse af ferie, før ferien er optjent.

Hvis en medarbejder holder ferie på forskud, og efterfølgende fratræder sin stilling, før den afholdte ferie er optjent, kan arbejdsgiveren modregne i tilgodehavende løn og feriebetaling. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan arbejdsgiver ikke rejse yderligere krav mod medarbejderen.

Virksomhedslukning
Hvis virksomheden holder ferielukket, kan arbejdsgiveren kræve, at medarbejderen afholder ferie under ferielukningen, uanset om medarbejderen har optjent betalt ferie til dette.

Arbejdsgiveren skal dog sørge for at reservere medarbejderens ferie til ferielukningen. Hvis arbejdsgiver ikke sikrer dette, skal arbejdsgiver betale løn under ferielukningen.

Overførsel af ferie
Det er som udgangspunkt kun muligt at overføre ferie ud over 4 uger til den næste ferieafholdelsesperiode. Overførsel kræver, at der indgås en skriftlig aftale senest den 31. december. Hvis der ikke foreligger en aftale om ferieoverførsel til næste ferieafholdelsesperiode, skal den 5. ferieuge udbetales automatisk.

Hvis medarbejderen er forhindret i at holde ferie (f.eks. pga. sygdom eller barsel), kan der i visse tilfælde ske overførsel af øvrig ferie til næste ferieafholdelsesperiode.

Der kan være flere forhold, som du skal være opmærksom på, når du planlægger ferieafholdelse for dine medarbejdere. Du kan kontakte vores juridiske callcenter på tlf. + 45 35 24 80 40 eller via mail: callcenter@horesta.dk

20240918 DSC01645 (1)
Advokat
Rokhsar Ghafar

Farvel til 1000-kronesedlen: Sidste chance nærmer sig

Nationalbanken har sat dato på farvel til landets største pengeseddel. Fra 31. maj mister 1000-kronesedlen sin gyldighed. Hoteller, restauranter og andre aktører i turismeerhvervet bør nu tage deres forholdsregler.

Mangel på hænder hæmmer vækst i gastronomi og turisme

Hoteller og restauranter over hele landet kæmper fortsat med at finde de nødvendige hænder. Rekrutteringsudfordringerne bremser væksten i en branche, der ellers har både kapacitet og efterspørgsel til at skabe endnu flere arbejdspladser og bidrage væsentligt til dansk økonomi.

HORESTA med i nyt forum for kriseberedskab

Regeringen har nedsat et forum med store virksomheder, der skal bidrage til samfundets kriseberedskab. Målet er øget samarbejde på tværs af sektorer i tilfælde af kriser. HORESTA er med.

Log ind