Der var stor glæde på scenen i Lokomotivværkstedet i København, da vinderne af Årets Kok 2025 og Årets Tjener 2025 blev offentliggjort sidst på eftermiddagen. Bag konkurrencerne står HORESTA og 3F.
Efter seks timers hård konkurrence kunne Sophia Rosa Antorini fra Restaurant Domæne i Herning juble over at have vundet Årets Kok 2025, mens Årets Tjener 2025 blev Kristine Slott Olsen fra Restaurant Calma i København.
De to konkurrencer blev afviklet simultant med seks deltagere i hver finale. Det er første gang siden 2011, at kvinder er løbet med begge titler.
Tre retters menu med kammuslinger og kylling
Finalisterne i Årets Kok skulle lave en tre-retters menu. Råvarerne til forretten var ukendte for deltagerne og blev først offentliggjort aftenen før konkurrencen. Hver finalist fik friske, norske kammuslinger i skal, blåmuslinger, østers og hjertemuslinger til rådighed til at lave en velsmagende forret til dommerpanelet og gæsterne i konkurrencerestauranten. Hovedretten bestod af helstegt farseret kylling med valgfri garniture, mens desserten skulle være varm og inkludere is eller sorbet.
Vinderen, Sophia Rosa Antorini, imponerede dommerne med en balance mellem smag, tekstur og nytænkning.
Tranchering og mixologi
I Årets Tjener dystede finalisterne i klassiske discipliner som tranchering, mixologi, spiritusidentifikation og vinvalg.
Vinderen, Kristine Slott Olsen, skilte sig ud med sin præcision, faglige ekspertise og evne til at skabe en enestående serviceoplevelse for to borde.
Stor anerkendelse til vinderne
De to vindere har nu skrevet sig ind i en lang række af store kokke- og tjenernavne, som tidligere har vundet Danmarks mest prestigefyldte gastronomipriser. Blandt tidligere vindere er på kokkesiden Rasmus Kofoed, Kenneth Toft-Hansen og Søren Ledet, og på tjenersiden blandt andre Peter Pepke og Karina Grand Kannegaard.
”Vi har i dag set noget af det bedste, dansk gastronomi og service har at byde på. Vinderne har vist et tårnhøjt niveau og dedikation til deres fag, der fortjener den største anerkendelse. Et stort tillykke skal lyde på vegne af hele branchen,” siger Pia Svane, chef for uddannelse og konkurrencer hos HORESTA.
Præmieoverrækkelsen blev forestået af turismens minister, Morten Dahlin (V).
Vinderne modtog foruden den eftertragtede titel og trofæet også en præmie på 40.000 kr.
Årets Kok 2025:
- Sophia Rosa Antorini, Restaurant Domæne i Herning
- Magnus Brandenburg Carlsen, Alchemist i København
- Tommy Jespersen, Gastoca & Holckenhavn Slot i Nyborg
Årets Tjener 2025:
- Kristine Slott Olsen, Restaurant Calma i København
- Marc Thejl Hansen, Restaurant Ti Trin Ned i Fredericia
- Henrik Lindegaard, Frederiksminde i Præstø
Sophia Rosa Antorinis 3 retters-menu:
Forret: Stegt kammusling med ceviche af kammusling med syltet glaskål. Dampet hvid asparges med aroma af citrus
Hovedret: Hel, stegt kylling. Bryst farseret med friske urter. Lår farseret med stegte svampe og enebær. Gratineret kartoffel med sylt.
Dessert: French toast med æblepuré og mandler. Vaniljefromage og kefir is.