Hotel- og restaurantbranchen har været igennem nogle utroligt udfordrende år, og når man kigger på resultaterne for første kvartal står der klart, at de stigende priser stadig er en stor væksthæmmer. Samtidig begrænser manglen på kvalificeret arbejdskraft virksomhedernes mulighed for at øge omsætningen.

Omsætningen for første kvartal af 2024 lå i restaurantbranchen på 13 milliarder kroner, hvilket er en stigning på 1,8 procent sammenlignet med samme periode sidste år. Imens omsatte hotelbranchen for 3,6 milliarder kroner, som svarer til stigning på 3,2 procent i forhold til 2023.

Her er det dog vigtigt at huske, at inflationen har medført nogle kraftige prisstigninger, som hæmmer væksten hos mange virksomheder. Derfor er fremgangen ikke nødvendigvis nok til, at branchen kan se tilbage på et første kvartal med sorte tal på bundlinjen. 

Tager man de mere langsigtede briller på og sammenligner med første kvartal i 2019 er der ikke noget at tage fejl af – det er blevet markant dyrere at drive forretning i hotel- og restaurantbranchen. Fødevarepriserne er steget med hele 23 procent på bare fem år mens elregningerne er blevet 34 procent højere. 

Sammenlignet med 2019 oplever restaurantbranchen en omsætningsvækst på 29 procent mens væksten i hotelbranchen sniger sig op på 20 procent.

”Tallene fortæller jo, at selvom det umiddelbart ser ud til at gå rigtig godt for branchen, er der stadig nogle udfordringer, som virksomhederne kæmper med til hverdag. Inflationen har medført nogle voldsomme prisstigninger på de råvarer, som branchen er allermest afhængige af. Samtidig har branchen haft, og har stadig, en stor udfordring i forhold til at skaffe tilstrækkelig kvalificeret arbejdskraft. Det betyder, at nogle restauranter må sige nej til ordre og dermed gå glip af mere omsætning. Det tilsammen kan for nogle virksomheder være en for stor barriere,” siger Pia E. Voss, der er administrerende direktør i HORESTA.

Log ind