Turismen vil i de kommende år kunne bidrage endnu mere til at sikre udvikling i de danske landdistrikter og dermed skabe mere geografisk balance på Danmarkskortet.

Sådan lyder reaktionen fra HORESTA, efter at forligskredsen på området har indgået en aftale om at lempe på planloven. En aftale, som gør det lettere at udvikle nye projekter uden for de større byer.

”Turismen er et af de få erhverv, der kan holde hånden under udviklingen i landdistrikterne. Men i alt for mange år er nye og visionære projekter blevet bremset af restriktive regler.  Det gør et flertal i Folketinget nu noget ved, og det er vi meget tilfredse med”, siger Pia E. Voss, der er adm. direktør i HORESTA.

Hun glæder sig over, at flere af HORESTAs forslag til lempelser nu støttes af et flertal på Christiansborg. HORESTA fremlagde før sommerferien et landdistriktsudspil, som blandt andet foreslog en lempelse af planloven.

HORESTA glæder sig særligt over, at der nu åbnes op for nye turismeprojekter i kystnærhedszonen, at det bliver muligt at omdanne nedlagte skoler, landbrugsejendomme, fabrikker og institutioner til ferie- og fritidsformål, og at der bliver nedsat en arbejdsgruppe, som skal se på en lempelse af reglerne for skiltning.
Det sidste er særligt vigtigt for mange af landets Quick Service Restauranter, der blandt andet driver virksomhed langs motor- og omfartsveje.

”Vi oplever en stor interesse fra private investorer, som ønsker at lave nye projekter i landdistrikterne. Med det nye forlig åbnes døren til en række spændende investeringer, der vil kunne skabe nye arbejdspladser og omsætning. Det er virkelig positivt”, siger Pia E. Voss.

Hun understreger samtidig, at udviklingen skal ske i tæt samspil med naturen.

”Skov, klitter, strand, vandløb og søer er nogle af vores vigtigste trækplastre i forhold til turisme. Derfor skal projekterne ikke gennemføres på bekostning af naturen, men i tæt samspil med de omgivende rammer”, siger Pia E. Voss, der sender en tak til både den nye minister for blandt andet landdistrikter og turisme, Morten Dahlin, samt forligspartierne Venstre, Socialdemokratiet, Moderaterne, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Log ind