Når sydens sol bliver for heftig, og temperaturerne når bristepunktet, søger flere og flere rejsende mod det nordiske klima.
Men coolcation er ikke bare en ny midlertidig ferietrend – det viser, at flere og flere rejsende vælger komfort og sundhed frem for varme, svedige destinationer, fordi de tænker mere over klimaet og deres eget velvære. Tendensen handler ikke kun om nye rejsevaner, men også et skifte i, hvad folk prioriterer, når de holder ferie.
Her er Skandinavien og særligt Danmark oplagte destinationer med milde somre, frisk luft og en pause fra hedebølgerne. Men er der tale om en reel tendens?
Sydeuropæiske turister i Danmark
Danmark har i de seneste år oplevet en markant stigning i antallet af sydeuropæiske turister. Ifølge VisitDenmark er antallet af franske turister steget med 114 pct. fra 2014 til 2023, mens antallet af spanske turister er steget med 108 pct. i samme periode.
Til sammenligning er det samlede antal udenlandske turister i samme periode steget med 39 pct. De central- og sydeuropæiske lande skiller sig derfor ud.
Samtidig viser VisitDenmarks Image- og Potentialeanalyse for 2024, at 46 pct. af turisterne i 2023 blev negativt påvirket af ekstremt vejr – herunder høje temperaturer og kraftige regnskyl.
Tallene tyder på, at det ikke bare er turismen generelt, der vokser – der sker også et skifte i, hvor folk vælger at rejse hen. Det er noget, danske destinationer og turismeaktører bør tænke strategisk over, især når det gælder at tiltrække de rigtige gæster, forlænge sæsonen og skille sig ud fra konkurrenterne.
Vejr og oplevelse går hånd i hånd
Ifølge konstitueret adm. direktør i HORESTA, Jeppe Møller-Herskind, er det dog ikke kun klimaet, der tiltrækker gæster, men den samlede helhedsoplevelse som Danmark tilbyder – og det skal udnyttes.
"Vi ser, at flere sydeuropæiske turister vælger Danmark til – ikke alene fordi vejret er mildere og mere stabilt, men fordi vi også har noget særligt at byde på i form af tryghed, kultur, bæredygtighed og høj kvalitet i både overnatning, gastronomi og oplevelser," siger Jeppe Møller-Herskind.
Han peger på, at Danmark i stigende grad appellerer til rejsende, der prioriterer ro og kvalitet fremfor blot sol og strand. Det er en gæstegruppe, der passer godt til dansk turisme – og som med den rette indsats kan blive loyale gengangere.
Coolcation-trenden peger på, at turister i højere grad vælger rejsemål ud fra ting som godt klima, sundhed, livskvalitet og bæredygtighed. Her har Danmark en oplagt chance for at slå sig fast som en attraktiv destination for klimabevidste rejsende.
Det understøttes blandt andet også af World Economic Forum’s rapport Travel and Tourism Development Index 2024, der placerer Danmark højt i forhold til bæredygtighed, infrastruktur og sikkerhed – parametre som i stigende grad vægtes af de nye turistsegmenter.
”Det er en mulighed for branchen til at styrke sin position over for rejsende, der søger feriemål hvor kultur, gastronomi og service i højeste kvalitet er et fokuspunkt. Her bliver det en opgave, at få disse gæster til at vende tilbage, når først de har fået smag for Danmark,” afrunder Jeppe Møller-Herskind.
For Danmark er der ikke kun tale om et midlertidigt boom, men om en strategisk mulighed for at blive et foretrukket alternativ i fremtidens bæredygtige turismemarked.